BUSINESS BORDER OPPORTUNITIES 2010

1 st INTERNATIONAL ECONOMIC CONGRESS

ROMANIA – REPUBLIC OF MOLDOVA – UKRAINE

17 - 18 noiembrie 2010

 



Dr. Dan Jumara
Director Muzeul Literaturii Române Iasi



Moldova ca provincie istorica a României este o regiune bine-cunoscuta.

Initiativa noastra urmareste promovarea si valorificarea în arealul Moldovei istorice – actuala zona transfrontaliera, a valorilor istorice si culturale ale zonei, a traditiilor populare, a obiceiurilor specifice, a patrimoniului imaterial, a potentialului artistic contemporan al zonei - toate formând mostenirea culturala a regiunii.

Patrimoniul regiunii cuprinde ansambluri fortificate, biserici ce atesta diversitatea religioasa a zonei, muzee, situri arheologice, monumente de arhitectura s.a. Prin acestea zona se evidentiaza ca una dintre cele mai bogate regiuni ale tarii, din punctul de vedere al patrimoniului cultural-national, dispunând de importante resurse pentru turismul cultural, pentru promovarea spiritului creator.

Locul pe care îl putem ocupa în constiinta popoarelor Europei unite depinde, în mare masura, de atitudinea pe care o luam fata de valorile de patrimoniu ale tarii, de fapt, depinde de atitudinea fata de valorile definitorii ale identitatii natiunii. Modul în care conservam si promovam aceste valori, care ne legitimeaza, modul de a le transmite generatiilor urmatoare, constientizarea necesitatii protejarii si valorificarii acestor repere identitare se constituie în argumente ce determina aprecierea celorlalte popoare fata de noi.

In acest sens, identificarea si promovarea creatiei românesti contemporane de valoare cu scopul de a creste vizibilitatea culturii române pe plan international; accesul publicului strain la informatia de interes cultural din Romania, valorificarea si integrarea patrimoniului cultural-national românesc în circuitele internationale, promovarea culturii si civilizatiei românesti, în vederea cresterii interesului fata de România la nivel european si international, se constituie în prioritati.

Constienti fiind ca prin mostenirea lor culturala milenara românii pot contribui semnificativ la îmbogatirea diversitatii si patrimoniului culturii europene, trebuie sa promovam scoaterea în evidenta a aportului substantial pe care cultura româna îl aduce la definirea culturii europene – o cultura care se afla la ora actuala în plin proces de redefinire a propriei identitati.

Sectiunea se adreseaza celor care sunt preocupati de oricare din subiectele mentionate anterior, celor care au de împartatit experiente, de expus puncte de vedere, de facut comentarii si propuneri.