BUSINESS BORDER OPPORTUNITIES 2010

1 st INTERNATIONAL ECONOMIC CONGRESS

ROMANIA – REPUBLIC OF MOLDOVA – UKRAINE

17 - 18 noiembrie 2010

 Gheorghe Nichita
Primarul Municipiului IasiOrganizarea la Iaşi a Forumului Economic European este de natură a responsabiliza factorii de decizie în găsirea şi aplicarea soluţiilor eficiente de depăşire a impasului economic actual.

În acest context, accesarea fondurilor structurale constituie un instrument mai mult decât necesar în concretizarea proiectelor iniţiate atât de către structurile administraţiei publice, cât şi de întreprinzătorii privaţi.

Dealtfel, parteneriatul dintre Primăria Municipiului Iaşi şi Asociaţia Regională a Întreprinzătorilor Nord – Est România are ca principal scop dezvoltarea unui mediu de afaceri flexibil, capabil să răspundă provocărilor noii realităţi economice. Prin această cooperare bilaterală ne propunem conjugarea eforturilor în direcţia asigurării unui viitor prosper oamenilor de afaceri locali. Creşterea profitului lor înseamnă, implicit, şi asigurarea premiselor dezvoltării comunităţii. Motorul dezvoltării Iaşului îl regăsim în capacitatea mediului economic privat de a atinge, an de an, performanţe financiare notabile.

Aflat la debut, Forumul Economic European va trasa principalele direcţii de acţiune pentru toţi cei interesaţi de fructificarea oportunităţilor de afaceri în acest an deosebit de dificil din punct de vedere economic. În Planul Integrat de Dezvoltare a Polului de Creştere Iaşi, municipalitatea a inclus proiecte ale mediului de afaceri care pot accesa fonduri europene. Astfel de proiecte provin în special din partea operatorilor

în turism, a Asociaţiei IMM-urilor precum şi din partea Camerei de Comerţ şi Industrie.

Nu mă îndoiesc că participanţii la această întrunire vor găsi puncte comune de interes care vor facilita un dialog benefic tuturor.

Dorinţa mea este ca, la finalul Forumului, să se contureze perspective certe de îmbunătăţire a mediului de afaceri ieşean.

Sunt convins că aşa va fi.Emil PopaCand s-a organizat forumul, am fost invitat sa spun cateva cuvinte despre dezvoltare eonomica.  As vrea sa rezum  in cateva propozitii ce inseamna dezvoltarea economica in special pentru Romania. In primul rand,  vreau sa sun ca potentialul de resurse pe care noi ca romanii   l-am mostenit este foarte mare. Suntem una din tarile Europei care din acest punct de vedere nu avem de ce ne plange. Problema este, cum facem ca acesta bogatie sa o valorificam in avantajul cetatenilor Romaniei. Pentru a reusi aceast deziderat trebuie sa intelegem un principiu de baza al dezvoltarii :

Cine produce bunuri vandabile, si stie cum se le vanda, este bogat, cine nu, NU. De aceea trebuie sa incercam prin tot ceea ce facem sa incurajam productia de bunuri materiale si serviciile, care le fac pe acestea vandabile in exterior, daca vom reusi acest lucru vom fi bogati si vom putea sa finantam la nivelul cerintelor mondiale si serviciile de sanatate, de invatamant , vom avea un stat puternic si o armata competitiva… si vom fi respectati de toti.

Eu cred ca avem resurse umane si vointa sa o facem . Si daca si voi, cei  ce cititi acest mesaj,  sunteti de acord :  Hai, impreuna,  sa o facem, sta in puterea noastra!